Pitaya slaví 5 let!

9/2/2022

Pitaya už je velká holka a v únoru slaví svoje první půlkulatiny. 

Za svůj život zvládla více než: 

  • 30 krásných a funkčních webů; 
  • desítku úspěšných e-shopů; 
  • hromady výkonných kampaní; 
  • obohatit obsah 15 profilů na sociálních sítích našich klientů;
  • nespočet větších i menších focení a natáčení;
  • a aby neusnula na vavřínech, pravidelně se vzdělává, a dokonce vzdělání i poskytuje.

Našim klientům nyní pomáháme s prodejem služeb a produktů na internetu v hodnotě 1,8 miliardy ročně.

Žili, byli…

Jak to ale celé začalo? Na začátku stál náš CEO Honza Mlček, který se rozhodl veškeré své našetřené peníze investovat do nové firmy zaměstnávající hendikepované pracovníky. Psal se rok 2017 a v Cafedu, v Praze, jsme se sešli na první společné poradě naší firmy. Jmenovali jsme se Online strategy a u stolu nás sedělo 5. Dojmy i představy o tom, co nás spolu čeká, jsme měli divoké. :D

Startujeme do vesmíru…

Rozjezd byl o velkém nasazení a motivaci ze strany vedení a podpírání se navzájem. A taky učení se. Ostatně tato fáze trvá doteď a pokračovat bude i dál. 

Po dvanácti měsících, v roce 2018, nás už bylo 8 a slavili jsme první narozky. Bylo co slavit, vyrobili jsme prvních pár webů, udělali několik kampaní a hlavně, přežili, i když mnohdy jsme měli na mále! A hlavně jsme se přejmenovali z dlouhého Online Strategy na Pitaya! :D



Stoupáme…

V roce 2019 náš tým opět košatěl, dařilo se nám zase o něco lépe, už nás bylo 9 a k tomu několik externích copywriterů a fotografů. Konečně se nám povedlo dostat se z červených čísel a užít si hezké spolupráce, z nichž některé trvají dodnes. Například ta s Makitou, které se staráme o kampaně a komunikaci na sociálních sítích. Redesignovali jsme web a vytvořili několik produktových mikrostránek.


Co je doma, to se počítá

Třetí narozeniny byly typické pro počínající covid. Byl rok 2020 a my si zvesela ťukali skleničkami o čočky webkamer. Ne že by to zábavu nějak zbrzdilo, naopak. Ukázalo se, kdo si to umí užít bez ohledu na okolnosti. :) Moc jsme se ten rok neviděli, ale letní teambuilding v Toulovcových Maštalích nám to vynahradil. Bylo nás už 13 + nějací externisté a nováčky jsme tentokrát díky lock downům viděli naživo až o rok později. 

Zjistili jsme, že práci z domu zvládáme jak my, tak i naši klienti. Proto se úvodní schůzky v 90 % případů převedly do onlinu. Toto řešení situace (šetřící čas dnes nejedné firmě) nám zpočátku připadalo rozpačité a riskantní. Bez osobního kontaktu uzavřít spolupráci…? Velmi brzy jsme ale pochopili, o kolik jsme efektivnější, důvěryhodnost nám to neubralo, a tak nám online schůzky zůstaly dodneška. Popravdě, na výměnu saka za župan si nikdo nikdy stěžovat nebude. :)



Divoká jízda…

Loňský rok 2021 už nám byl covid známý, přesto nikdo netušil, co přinese. Nám naštěstí přivál mnoho zajímavých projektů a spoluprací. Mezi ty nejkrásnější se jednoznačně řadí práce pro Medovník, Dortie’s, Symbiom, Nadační fond Pink Bubble, Moiru a mnoho dalších. Ukázalo se, že pokud si s našimi klienty sedneme i po lidské stránce, projektům se daří o mnoho lépe. Komunikace je totiž alfou a omegou. Vždy, když se někde řeč zadrhla, vedlo to k nedorozuměním a v pár případech i k ukončení spolupráce. Měli jsme tolik projektů, že volný čas se stal nedostatkovou komoditou, a tak jsme se opět množili. Letos sfoukne svíčky na našem Pitaya dortu 19 + několik externích spolupracovníků, kterých také značně přibylo. Od copywriterů přes fotografy, kameramany, grafické týmy, programátory atp. Stále si někdy připadáme jako před pěti lety, máme respekt z velkých projektů, dodáváme si odvahu navzájem, kráčíme dál… A nevzdáváme se!



Když jsem se po poslední poradě ptala kolegů, proč mají práci v Pitaye rádi, shodli jsme se nejčastěji na těchto důvodech.

  • Jsme nejen kolegové, ale často přátelé/rodina, kteří spolu sdílí, podporují se navzájem, spoluvytváří pohodu a jsou k sobě upřímní!! 
  • Férový přístup, nebazírujeme na striktní hierarchii, odpovědnost dělíme mezi všechny členy všech týmů. 
  • Velký benefit je uvolněná atmosféra, kde se záležitosti řeší bez tlaku a zbytečných starostí. Jsme kolegové/kamarádi, tak když uděláme chybu, nikdo nikomu hlavou nezakroutí, a přesto se z ní dokážeme poučit. 
  • Respektování schopností druhých. Pomáháme si navzájem i co se týče našich hendikepů. (Naposledy mě dojal Vláďa, který jel na schůzku za klientem s kolegou obchodníkem Adamem jen proto, aby mu pomohl zdolat tři schody na vozíčku do kanceláře. Kluci někdy homeofficují společně, aby se podpořili v prodejních technikách. Parťáci jak se patří!)
  • Práce, která nás baví, v kolektivu/konceptu, který nám dává smysl. 🙏 👍
  • Prostor pro nové nápady je u nás neomezený. Ty opravdu dobré jsou po zásluze odměňovány.
  • Práce z domu povolena – někdy se nám nechce do kanceláře a tak kolikrát trávíme den v županu, nebo naopak v zahradě s noťasem na dece v trávě… Můžeme si dopřát doma uvařený oběd a cestovat do Prahy jen svátečně a hezky se obléct, to je za mě dream job. :D 
  • Práce z domu vol.2 - když jsme nemocní my nebo naši prckové, nemusíme letět pro paragraf, ale můžeme pracovat z pohodlí našich postýlek. 🤧
  • A nemusíme být ani nemocní… Zkrátka, pohodlně můžeme děti vodit do škol(k)y / ze škol(k)y, kdykoliv si vyřídit lékaře nebo úřady… však to znáte. :) Náš obchodník Pavel má díky homeofficu nablízku svou 92letou maminku, o kterou může i při práci pečovat, když je potřeba. Velkou část Pitayi tvoří i členové kapely The Tap Tap, takže i pro ně je flexibilní pracovní doba luxus, když koncertují třeba v Ostravě.
  • Volné pááááátky. 💗
  • Tiché středy. 🔇
  • Podpora vzdělávání - možnost neustále se rozvíjet díky interním nebo externím školením. A vůbec. Moji kolegové a kolegyně jsou všichni nesmírně zajímaví a inspirativní, nejen co se práce týče. :)
  • Díky práci v Pitaye se zdokonalujeme v komunikaci a prezentaci na schůzkách nejen s klienty.
  • Jsme neustále v kontaktu s novými lidmi a obory, to nás posouvá dál, obohacuje a rozhodně se nenudíme. 
  • Benefity formou firemních notebooků atp.
  • Společné akce - ty milujeme nejvíc, to je jasné! 🥂 🥳👌 (Letos náš obchodní ředitel Jirka Holzmann plánuje teambuilding na Rock for People, tak se třeba potkáme. :D)
  • Jo a taky výplata, díky které třeba já mám parádní dům a umožňuje nám nejen existovat, cestovat, ale i plnit si své sny! 😅 🔝 🏡 💶

K narozeninám jsme si nadělili první účast v tendru, novou strategii a jdeme za společnými vizemi. Držte nám pěsti, ať i v dalších letech ta naše holka růžová jen kvete.


Má milá Pitayo, všechno nejlepší!